Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας

 

Πριν μερικές μέρες σε ενημέρωση του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους. Ένας δημοσιογράφος αποφάσισε να μην καταπιεί αμάσητα τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και ζήτησε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς. Η μοναδική απάντηση που κατάφερε να βρει ο αμήχανος εκπρόσωπος ήταν ότι έχουμε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες και εφόσον το ισχυρίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι γεγονός. Το βίντεο με το επίμαχο απόσπασμα εδώ. Παρακάτω παραθέτουμε μεταφρασμένο ένα μεγάλο μέρος και θα το σχολιάσουμε. 

Εκπρόσωπος State Department: Τώρα μπορούμε να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία προσπαθεί να στήσει κατασκευασμένες επιθέσεις από Ουκρανούς στρατιωτικούς ή υπηρεσίες ασφαλείας ως πρόσχημα για περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία. Μια πιθανή επιλογή που σκέφτονται οι Ρώσοι και εμείς την δημοσιοποιούμε σήμερα, περιλαμβάνει την παραγωγή ενός προπαγανδιστικού βίντεο. Ενός βίντεο με ψεύτικες εκρήξεις, υποτιθέμενα πτώματα και ηθοποιούς με εικόνες από μία αγορά που δέχεται επίθεση εντελώς κατασκευασμένες από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Για να ξεκαθαρίσουμε, η παραγωγή αυτού του προπαγανδιστικού βίντεο είναι μία από τις πιθανές επιλογές που έχει στα σκαριά η ρωσική κυβέρνηση ως ένα ψεύτικο πρόσχημα για να προκαλέσει και εν δυνάμει να δικαιολογήσει στρατιωτική δράση εναντίον της Ουκρανίας.

Δεν γνωρίζουμε σίγουρα αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν αυτό το σενάριο ή κάποιο άλλο τις επόμενες μέρες αλλά το δημοσιοποιούμε σήμερα για αναδείξουμε το μέγεθος των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας προς την Ουκρανία και για να αποτρέψουμε την Ρωσία από την συνεχιζόμενη επικίνδυνη καμπάνια και τελικά την στρατιωτική επίθεση. Η Ρωσία έχει δείξει την θέληση της για να συνεχίσει τις διπλωματικές επαφές ως μέσο αποκλιμάκωσης αλλά ενέργειες σαν αυτές συνιστούν διαφορετικά. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί με τους εταίρους και συμμάχους μας για να εκθέτουμε την ρωσική παραπληροφόρηση και άλλες υβριδικές τακτικές εναντίον της Ουκρανίας. Συνεχίζουμε για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια που πιθανόν κάνει η Μόσχα για να δικαιολογήσει μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας. Ξανά παροτρύνουμε την Ρωσία να σταματήσει την καταστρεπτική και αποσταθεροποιητική καμπάνια παραπληροφόρησης, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να συμμετέχει σε διπλωματία και διάλογο για μια ειρηνική λύση. Ευχαριστώ.  

Δημοσιογράφος: Είπατε ''ενέργειες σαν αυτές συνιστούν διαφορετικά'' εννοώντας ότι δεν ενδιαφέρονται για συνομιλίες. Για ποιες ενέργειες μιλάτε;

Εκπρόσωπος State Department: Οι ενέργειες που μόλις σας ανέφερα. Το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να προβαίνει σε παραπληροφόρηση. 

Δημοσιογράφος: Ισχυριστήκατε ότι ίσως το κάνουν, το έχουν όντως κάνει;

Εκπρόσωπος State Department: Αυτό που ξέρουμε Matt είναι αυτό που μόλις είπα ότι έχουν εμπλακεί σε αυτή την δραστηριότητα.

Δημοσιογράφος: Περιμένετε, ένα λεπτό. Ποια δραστηριότητα 

Εκπρόσωπος State Department: Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούμε αυτές τις αναφορές. Θα θυμάστε ότι μόλις πριν μερικές εβδομάδες....

Δημοσιογράφος: Συγνώμη, ποιες αναφορές δημοσιοποιήσατε;

Εκπρόσωπος State Department: Αν με αφήσετε να τελειώσω θα σας πω ποιες αναφορές.

Δημοσιογράφος: Οκ

Εκπρόσωπος State Department: Σας είπαμε πριν μερικές εβδομάδες ότι έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι η Ρωσία επίσης έχει ήδη τοποθετήσει μέλη μυστικών υπηρεσιών να πραγματοποιήσουν μια προβοκάτσια στην ανατολική Ουκρανία. Άρα Matt στην ερώτησή σου, αυτό είναι μία ενέργεια που η Ρωσία έχει ήδη κάνει.

Δημοσιογράφος: Είναι μία ενέργεια που εσείς λέτε ότι έχουν κάνει αλλά δεν φέρατε καμία απόδειξη που να το επιβεβαιώνει και θα πάω στην επόμενη ερώτηση, ποιες είναι οι αποδείξεις ότι σχεδιάζουν κάτι; Ηθοποιοί; Αλήθεια; Εδώ κινείστε στην περιοχή της συνωμοσιολογίας. Τι αποδείξεις έχετε για να υποστηρίξετε την άποψη ότι υπάρχει πραγματική προσπάθεια δημιουργίας ενός προπαγανδιστικού βίντεο.

Εκπρόσωπος State Department: Αυτό προήλθε από πλροφορίες γνωστές στην αμερικάνικη κυβέρνηση, πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες που δεν απόρρητες πια. 

Δημοσιογράφος: Οκ που είναι αυτές οι πληροφορίες;

Εκπρόσωπος State Department: Είναι πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που δεν είναι απόρρητες πια.

Δημοσιογράφος: Που είναι λοιπόν οι αποχαρακτηρισμένες ως απόρρητες πληροφορίες

Εκπρόσωπος State Department: Σας τις μετέφερα

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν είναι αποδείξεις συγνώμη απλά είναι κάτι που εσείς λέτε

Εκπρόσωπος State Department: Τι θα ήθελες Matt;

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να δω μια απόδειξη που θα μπορούσες να δείξεις ότι οι Ρώσοι κάνουν όσα ισχυρίζεσαι. Το κάνω αυτό για πολύ καιρό 

Εκπρόσωπος State Department: Ναι το κάνεις καιρό και θα ξέρεις ότι όταν αποχαρακτηρίζουμε πληροφορίες το κάνουμε με τρόπο ώστε να προστατεύσουμε πηγές και μεθόδους.

Δημοσιογράφος: Ναι θυμάμαι πολλά πράγματα όπως το Ιράκ και το ότι ''η Καμπούλ δεν θα πέσει''. Που είναι λοιπόν οι πληροφορίες πέραν από το να έρχεσαι εσύ εδώ και να το αναφέρεις.

Εκπρόσωπος State Department: Matt συγνώμη που δεν σου αρέσει η μορφή της ενημέρωσης

Δημοσιογράφος: Δεν είναι η μορφή, είναι το περιεχόμενο

Εκπρόσωπος State Department: Συγνώμη που δεν σου αρέσει το περιεχόμενο, συγνώμη που αμφιβάλλεις για τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η αμερικάνικη κυβέρνηση. Αυτό που λέω είναι ότι έχουμε πληροφορίες διαθέσιμες τις οποίες γνωστοποιούμε για δύο λόγους. Πρώτον προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους Ρώσους να μην προβούν σε αυτή την δραστηριότητα. Δεύτερον σε περίπτωση που παρόλα αυτά το προχωρήσουν να αποδείξουμε ότι πάντα ήταν μια προσπάθεια της Ρωσίας να κατασκευάσει μια αφορμή.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά δεν καμία απόδειξη να υποστηρίξεις τον ισχυρισμό πέραν από το να το λες απλά. Είναι σαν να λες ''έχουμε πληροφορίες ότι οι Ρώσοι ίσως κάνουν αυτό'' αλλά δεν μας λες ποιες είναι οι πληροφορίες και μόλις σε ρωτάμε μας απαντάς σας τις έδωσα.

Εκπρόσωπος State Department: Δεν φαίνεται να καταλαβαίνεις την ιδέα της αποτροπής, αν οι Ρώσοι δεν το προχωρήσουν δεν σημαίνει ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι δεν σκόπευαν ποτέ να το κάνουν.

Δημοσιογράφος: Τότε είναι αναπόδεικτο.. γέλια, Θεέ μου. Ποιες είναι αποδείξεις που έχετε ότι ώστε οι Ρώσοι σχεδιάζουν κάτι τέτοιο; Δεν λέω ότι δεν το κάνουν, αλλά έρχεσαι εδώ και μας το λες και περιμένεις να το πιστέψουμε χωρίς να μας δείχνεις έστω ένα δείγμα απόδειξης. Τουναντίον όταν ρωτάμε για πληροφορίες και αποδείξεις μας λες ότι σας τις έδωσα.

Εκπρόσωπος State Department: Matt όπως είπες και εσύ, είσαι σε αυτή την δουλειά πολύ καιρό, ξέρεις ότι όταν δημοσιοποιούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών το κάνουμε με τρόπο που προστατεύει πηγές και μεθόδους. Επίσης ξέρεις ότι δημοσιοποιούμε πληροφορίες μόνο όταν είμαστε σίγουροι γι' αυτές. Αν αμφιβάλλεις για την αξιοπιστία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της βρετανικής κυβέρνησης, άλλων κυβερνήσεων και θέλεις να βρεις πληροφορίες από τους Ρώσους μπορείς να το κάνεις.  

Εδώ έχουμε την εξής κατάσταση: Οι ΗΠΑ διοργανώνουν συνέντευξη τύπου και κατηγορούν την Ρωσία ότι ετοιμάζει επεισόδιο προβοκάτσια στην Ανατολική Ουκρανία ως αφορμή για να εισβάλει. Για μια τόσο σοβαρή κατηγορία όμως δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να φέρουν την παραμικρή απόδειξη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών μας λέει ότι οι πληροφορίες προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες και επειδή πρέπει να προστατευτούν οι πηγές και οι μέθοδοι απλά μας τις αναφέρει και εμείς απλά πρέπει να τον πιστέψουμε. Φτάνει στο σημείο να μας πει ότι ακόμη και αν η Ρωσία δεν πραγματοποιήσει την προβοκάτσια που η Δύση ισχυρίζεται ότι έχει πρόθεση να κάνει αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι πληροφορίες δεν είναι αληθείς.

Δηλαδή οι πληροφορίες που διαρρέουν οι μυστικές υπηρεσίες που ούτε την πηγή τους ούτε την φύση τους γνωρίζουμε που υποτίθεται επιβεβαιώνουν τις ρωσικές προθέσεις ακόμα και αν ποτέ αυτές οι προθέσεις δεν γίνουν πράξη πάλι πρέπει να δεχθούμε τις πληροφορίες ως έγκυρες. Αόρατες λοιπόν οι πληροφορίες και ισχύουν ακόμα και αν όσα προβλέπουν δεν επιβεβαιωθούν. Όπως πολύ σωστά επισήμαινε ο δημοσιογράφος η ρητορική των ΗΠΑ κινείται εντελώς στην σφαίρα της συνωμοσιολογίας.

Άλλη μία χαρακτηριστική ένδειξη του πόσο βάναυσα παραβιάζεται η κοινή λογική είναι ότι ενώ αρχικά ο εκπρόσωπος μας λέει ότι οι πληροφορίες μιλούν για πρόθεση δημιουργίας προβοκάτσιας αργότερα οι πρόθεση αναβαθμίζεται μαγικά σε ενέργειες. Ο καταλογισμός προθέσεων ταυτίζεται με την διάπραξη πράξεων. Επίσης από πότε επιτρέπεται στις διεθνείς σχέσεις η δίκη προθέσεων και μάλιστα άνευ αποδείξεων.

Οι ΗΠΑ και η Δύση κατηγορούν την Ρωσία διαρκώς για παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων ενώ οι ίδιες έχουν το βεβαρημένο ποινικό μητρώο και έχουν πιαστεί με την γίδα στην πλάτη αρκετές φορές. Όλοι θυμόμαστε τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ που ποτέ δεν βρέθηκαν, την μετριοπαθή αντιπολίτευση εναντίον του Άσαντ που αποδείχθηκε Αλ-Κάιντα και τόσα άλλα ιμπεριαλιστικά ψέματα που κόστισαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου