Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Η Cosco δεν τηρεί ούτε τις μνημονιακές συμφωνίες και επιβραβεύεται

Νέα τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ δημοσίου και COSCO υπογράφηκε η οποία προβλέπει επί πλέον πώληση του 16% του λιμανιού στην πολυεθνική. Το πιο σημαντικό δεν είναι η νέα παραχώρηση ποσοστού(ξεπουλήματος συνέχεια) αλλά η ''άφεση αμαρτιών'' στην COSCO. Πριν φτάσουμε στην τελευταία σύμβαση πρέπει να πάμε λίγο πίσω στο 2016 και να δούμε τι προέβλεπε η πρώτη σύμβαση παραχώρησης ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν η COSCO ήταν υποχρεωμένη εντός πενταετίας να πραγματοποιήσει επενδύσεις και έργα ύψους 293.130.000 ευρώ. Από αυτές μόνο το 34% έχει υλοποιηθεί οι υπόλοιπες εκκρεμούν ή δεν έχουν ξεκινήσει καν και η πενταετία παρήλθε. 

Για να δώσουμε την τάξη μεγέθους της αθέτησης της συμφωνίας από την πλευρά της COSCO η συνολική συμφωνία παραχώρησης το 2016 ήταν ύψους 1,5 δις ευρώ. Από αυτά τα 368,5 εκατομμύρια η COSCO τα κατέβαλε το 2016, 300 εκατομμύρια είναι οι υποχρεωτικές επενδύσεις που όπως αναφέραμε δεν έχουν γίνει και το υπόλοιπο ποσό από μερίσματα και μελλοντικές επενδύσεις(εκτιμώμενες) έως το 2052.

Θα περίμενε οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων ότι το ελληνικό δημόσιο και η κυβέρνηση θα έθετε σε εφαρμογή τις ποινικές ρήτρες που προβλέπει ακόμα και η κάκιστη μνημονιακή συμφωνά του 2016. Δυστυχώς όχι μόνο η COSCO δεν υφίσταται καμία επίπτωση για την μη τήρηση της μνημονιακής συμφωνίας αλλά πετυχαίνει μια ακόμα πιο ευνοϊκή συμφωνία τροποποίηση της αρχικής. Πιο συγκεκριμένα νέα πενταετή παράταση μέχρι το καλοκαίρι του 2026 για να ολοκληρώσει τις ίδιες επενδύσεις που έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί με αντάλλαγμα μια εγγυητική επιστολή 290 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί ναι σωστά μαντέψατε στις ανολοκλήρωτες επενδύσεις.

Δηλαδή η COSCO αντί να βρεθεί απολογούμενη και αντιμέτωπη με τις ρήτρες της συμφωνίας του 2016, επιβραβεύτηκε με δωρεάν πενταετή παράταση και επιπλέον εξαγορά του 16% του λιμανιού. Αυτά τα αξιοπερίεργα και ''θαυμαστά'' συμβαίνουν στον μαγικό κόσμο των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδυτών από τους οποίους θα έρθει η ανάπτυξη όπως μας λένε κυβέρνηση, μνημονιακοί και νεοφιλελεύθεροι.

Εδώ δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα της COSCO και όχι του δημοσίου. Οι νεοφιλελεύθεροι μνημονιακοί παπαγάλοι οφείλουν να μας εξηγήσουν γιατί το δημόσιο χαρίζει κάστανα στην COSCO που δεν τηρεί μία πολύ κακή μνημονιακή συμφωνία.

Η άποψη ότι η πρώτη συμφωνία του 2016 δεν ήταν καλή δεν είναι φυσικά μόνο δική μας. Παρόμοια άποψη έχουν και πολλοί εκπρόσωποι φορέων που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και δεν είναι καν εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων από θέση αρχής όπως είμαστε εμείς. 

Την ίδια άποψη έχει και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος πιστεύει ότι για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των επενδύσεων δεν φέρει καμία ευθύνη το ελληνικό δημόσιο και ότι η σύμβαση παραχώρησης του 2016 ήταν μία κακή σύμβαση και αυτό συνεχίζεται.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας επίσης συμφωνεί και τονίζει ότι η COSCO δεν σεβάστηκε περιβαλλοντικούς κανόνες. Αναρωτιέται τι κέρδισαν τα ελληνικά ταμεία και το ελληνικό δημόσιο τα πέντε χρόνια της επένδυσης. 

Ο δήμαρχος Περάματος είναι αντίθετος στην νέα συμφωνία και μιλάει για τροποποίηση εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. ''Απαλλάσσει την εταιρεία, από την καταβολή των ποινικών ρητρών και από μία σειρά από υποχρεωτικά έργα που θα έπρεπε ήδη από τις αρχές του Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, η σύμβαση στέλνει ένα λάθος μήνυμα και στους υπόλοιπους επενδυτές, πως μπορούν να συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αυτά που έχουμε συμφωνήσει".

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά δήλωσε ότι δεν υπάρχουν απτά δείγματα που να αποδεικνύουν την ανταποδοτικότητα της επένδυσης προς τις τοπικές κοινωνίες και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης αναφέρει ότι με την νέα συμφωνία ο δήμος Πειραιά για πρώτη φορά στην ιστορία του θα μείνει χωρίς εκπρόσωπο στο ΔΣ του ΟΛΠ- θέση που μέχρι τώρα κατείχε διαχρονικά ο εκάστοτε δήμαρχος της πόλης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Αντωνάκου είχε εκλεγεί το 2015 βουλευτής με το Ποτάμι. Δηλαδή επιβεβαιώνεται αυτό που γράφαμε παραπάνω ότι όλοι αναγνωρίζουν την ζημία που υφίσταται το ελληνικό δημόσιο από την ιδιωτικοποίηση και την επένδυση της COSCO ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Ακόμα και οι εργοδότες αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων ναυπηγικής βιομηχανίας δήλωσε χαρακτηριστικά: Ο επενδυτής, επί πέντε χρόνια "δεν έχει κουνήσει μια πέτρα" στη ναυτοεπισκευαστική ζώνη. Το ζεστό χρήμα της COSCO δεν έχει πέσει στον Πειραιά, και μια λάμπα να θέλουν να αλλάξουν, τη φέρνουν από την Κίνα. Η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του επενδυτή, ανέφερε, πρέπει να τελειώσει και να μπει ένας φραγμός. Αναρωτήθηκε τι είδους ανεξάρτητος είναι ο εκτιμητής μηχανικός των έργων, όταν αυτός αμείβεται με δύο χιλιάρικα το μήνα και κατοικοεδρεύει μέσα στην COSCO. Μήπως είναι κομμουνιστής και αυτός;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο πρόεδρος της ένωσης βιοτεχνών εργοδοτών μηχανουργών Πειραιά που υποστήριξε πως η μισή παραχώρηση μέχρι σήμερα έχει χαθεί, είναι ανενεργή, χωρίς απόδοση και όφελος για την τοπική και εθνική οικονομία. Δεύτερος εκπρόσωπος εργοδοτών που δεν θεωρεί την επένδυση της COSCO μοχλό ανάπτυξης και κέρδος για την οικονομία.

Είναι προφανές ότι εδώ δεν απομένει καμία προσχηματική δικαιολογία για τους νεοφιλελεύθερους λάτρεις των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υπάρχουν ούτε συνδικαλιστές να τους ρίξουν την ευθύνη, ούτε μπορούν να κατηγορήσουν το κακό κράτος που διώχνει τις επενδύσεις. Το κράτος έδωσε γη και ύδωρ, δύο φορές μάλιστα και ακόμα και πρώην βουλευτές του ποταμιού παραδέχονται ότι η επένδυση δεν έχει αποδώσει.

Η εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανάλογες και χειρότερες καταστάσεις έχουμε και στις ιδιωτικοποιήσεις των εθνικών οδών όπου το κράτος συμμετείχε στο κόστος κατασκευής με επιδοτήσεις  στους εργολάβους όταν αυτοί χρεοκόπησαν πριν παραδώσουν τα έργα ενώ λειτουργεί και ως εγγυητής για τα κέρδη χωρίς να συμμετέχει σε αυτά. Αυτή η διάσταση της εγγύησης των κερδών γνώρισε μεγάλες δόξες με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις κρατικές επιδοτήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επίσης ήδη αρχίζουν να φαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Οι υποσχέσεις περί φθηνότερου ρεύματος λόγω του ανταγωνισμού των ιδιωτών αποδεικνύονται καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Το αντίθετο συμβαίνει, οι τιμές ανεβαίνουν και αυτό προκαλεί διπλή επιβάρυνση για τον πολίτη. Άμεση από τους φουσκωμένους λογαριασμούς και έμμεση επειδή το δημόσιο αναγκάζεται έστω και με εντελώς ισχνά ποσά να επιδοτήσει τους πολίτες. 

Οι αρνητικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αφού αναφερθήκαμε στην ΔΕΗ βλέπουμε την τεράστια ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως. Εδώ η περίφημη πράσσινη ανάπτυξη αφέθηκε άνευ σχεδίου στο αόρατο χέρι της αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά ότι το πέρασμα προς την πράσσινη ενέργεια είναι σαν τον μετέωρο βήμα του πελαργού. Καμία ουσιαστική μετάβαση δεν έχει γίνει. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας παράγεται ακόμα από μη πράσσινες πηγές απλά το κόστος έχει εκτοξευτεί και είναι πολύ αμφίβολη η επάρκεια ενέργειας. Άλλη μια ''επιτυχία'' της ελεύθερης αγοράς. Άλλη μία αυτορρύθμιση που καταλήγει σε κρίση ενέργειας αλλά και συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή.

Μία τελευταία διάσταση που δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη στο ζήτημα της COSCO είναι ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της αστικής τάξης αντιτίθεται στην συμφωνία γιατί θίγονται τα συμφέροντά του, η COSCO καταφέρνει να επιβάλλει πλήρως την θέληση της. Πάντα στον καπιταλισμό οι ισχυρότεροι επιβάλλονται αλλά σήμερα γίνεται περισσότερο απροκάλυπτα από ποτέ. Οι πολυεθνικές πλέον παρακάμπτουν χωρίς προσχήματα και τους νόμους των ιμπεριαλιστικών κρατών όταν δεν τους αρέσουν. Με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το twitter που επέβαλλε λογοκρισία στον πρόεδρο της Αμερικής όπως επίσης την δικαστική νίκη της Google εναντίον της Γαλλίας σε γαλλικό μάλιστα δικαστήριο με το οποίο γλίτωσε φόρους 1,1 δις ευρώ.

Όταν συμβαίνουν αυτά στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες στην ανέκαθεν εξαρτημένη Ελλάδα το να πούμε ότι η COSCO αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν αποικία είναι μάλλον κολακευτικό της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου