Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Jeff Bezos, θέλει οι δικές σου δωρεές να βοηθήσουν του εργαζόμενους της Amazon

Ένας άνθρωπος με περιουσία πάνω από 100 δις δολλάρια, που βγάζει
κατά μέσο όρο 230.000 δολάρια το λεπτό, κάλεσε το κοινό να βοηθήσει
τους δικούς του κακοπληρωμένους υπάλληλους δεν είχε θετική
ανταπόκριση από πολλούς.
ΠΗΓΗ: mintpressnews.com

Alan Macleod

Μετάφραση δική μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Jeff Bezos, ο πρώτος πολυδισεκατομμυριούχος του κόσμου(ο πρώτος που η περιουσία του ξεπέρασε τα 100 δις δολάρια), ένας άνθρωπος που ανταγωνίζεται τον Bill Gates για τον τίτλο του πλουσιότερου στον πλανήτη, ζητά από το κοινό δωρεές για να στηρίξουν τους 800 χιλιάδες εργαζόμενους του για να καλύψουν βασικές ανάγκες αφού υποφέρουν από την φτώχεια ειδικά τώρα με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19. Ο Bezos ανακοίνωσε : ''Ιδρύουμε το το ταμείο αρωγής της Amazon με μία αρχική συνεισφορά 25 εκατομμυρίων δολαρίων που εστιάζει στην υποστήριξη των δικών μας ανεξάρτητων συνεργατών υπηρεσιών παράδοσης και των οδηγών τους, οι εργαζόμενοι της Amazon με ελαστική μορφή εργασίας, οι εποχιακοί εργαζόμενοι που βρίσκονται σε οικονομικές δυσχέρειες αυτήν την εποχή προκλήσεων.''


Το ταμείο επίσης θα υποστηρίξει εργαζόμενους και εργολάβους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή απρόβλεπτων προσωπικών περιστάσεων. Αυτοί που θα εγκριθούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για επιχορήγηση έως 5000 δολάρια.

''Ποτέ δεν ήμουν τόσο υπερήφανος για τις ομάδες μας σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, φροντίζουν τους εαυτούς τους και τους άλλους ενώ επίσης κάνουν ότι κάνουμε καλύτερα, το οποίο είναι εξυπηρετούμε τους πελάτες,'' δήλωσε ο Beth Galetti, ανώτερος αντιπρόεδρος ανθρωπίνου δυναμικού της Amazon.

Rob Hart στο twitter : Η Amazon ίδρυσε ένα ταμείο αρωγής για τους εργαζόμενους της και μας ζητάει να κάνουμε δωρεές. Η Amazon έχει αξία σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο. Η Amazon φορολογήθηκε με αρνητικό ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή το 2018. Δεν πλήρωσαν τίποτα αντίθετα έλαβαν εκατομμύρια σε κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Ένας άνθρωπος με περιουσία άνω των 100 δις δολαρίων, που εισπράττει κάτα μέσο όρο 230.000 δολάρια το λεπτό καλεί το κοινό να βοηθήσει τους δικούς του κακοπληρωμένους εργαζόμενους δεν άρεσε σε πολλούς. Μόνη της η Amazon αξίζει πάνω από ένα τρις δολάρια και κάποιοι θεωρούν ότι ο Bezos είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλους ειδικά από τους απλούς πολίτες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία COVID-19 να βοηθήσει το προσωπικό του.

Επί πλέον η εταιρεία είναι σεσημασμένη ως κακός εργοδότης. Πιεσμένοι να αποφύγουν τα διαλείμματα για τουαλέτα, πολλοί εργαζόμενοι στις αποθήκες της εταιρίας έχουν υποχρεωθεί να να φορούν πάνες κατά την διάρκεια των βαρδιών. Άλλοι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι εργάζονται σε μη ασφαλή περιβάλλοντα και πως τιμωρούνται για τραυματισμούς που έχουν υποστεί στην δουλειά. Η εταιρεία επίσης δεν παρέχει πρόσβαση σε τακτικά διαστήματα σε καθαρό νερό.

Οι εργαζόμενοι της Amazon είναι φτωχοί. Πραγματικά φτωχοί. Στην Αριζόνα για παράδειγμα η ίδια η βάση δεδομένων της εταιρείας αναφέρει ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους της εξαρτάται από κουπόνια τροφίμων για την διατροφή του. Είναι ο 28ος μεγαλύτερος εργοδότης στην πολιτεία. Ωστόσο κατατάσσεται 5η στην λίστα με τους περισσότερους εργαζόμενους εγγεγραμμένους στο συμπληρωματικό πρόγραμμα διατροφής. Σε όλες τις ΗΠΑ είναι μία παρόμοια ιστορία. Στην Πενσυλβάνια για παράδειγμα, η Amazon είναι ο ένατος μεγαλύτερος εργοδότης όμως είναι ο πέμπτος εργοδότης στην λίστα των εταιριών στο πρόγραμμα διατροφής.

Ενώ η φονική πανδημία του COVID-19 εξαπλώνεται στον πλανήτη, ο χώρος δουλειάς είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους για διάδοση, εξαιτίας της διαρκούς κίνησης των εργαζομένων που χειρίζονται ένα μεγάλο αριθμό πακέτων και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Παρά την πενιχρή αμοιβή της η εργασία θεωρείται απαραίτητη για την διατήρηση της κοινωνίας.

Η Stacy Mitchell στο twitter : Δεν μπορώ να το διανοηθώ καν. Η Amazon-ξέρετε, η εταιρία που διοικείται από τον πλουσιότερο άνθρωπο, αυτή που οι πωλήσεις της εκτοξεύθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας-πραγματοποιεί ένα διαδικτυακό έρανο. Ζητά από όλους εμάς να συνεισφέρουμε για να υποστηρίξουμε τους μερικώς απασχολούμενους οδηγούς και υπάλληλους αποθήκης που έχουν χτυπηθεί από τον COVID-19.

Οι φιλανθρωπικές προσφορές του Bezos συχνά συγκεντρώνουν αρκετούς επαίνους από τα ΜΜΕ. Η προσφορά του ύψους ενός εκατομμυρίου αυστραλιανών δολαρίων βοήθεια για τις πυρκαγιές έγινε πρωτοσέλιδο επιδεικνύοντας την γενναιοδωρία του. Όμως όπως ανέφερε το mintpressnews αυτό ισοδυναμούσε με εισόδημα τριών λεπτών δηλαδή τόσο γενναιόδωρο όσο ένα άτομο που βγάζει 20.000 δολάρια το χρόνο να έδινε μία δεκάρα.

Η Linsey McGoey, καθηγήτρια της κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε στο mintpressnews  ότι ''η φιλανθρωπία μπορεί και χρησιμοποιείται επίτηδες για να διασπάσει την προσοχή από διαφορετικές μορφές οικονομικής εκμετάλλευσης που θεμελιώνουν την παγκόσμια οικονομική ανισότητα σήμερα.

Σε άλλα νέα, οι εργαζόμενοι της Amazon στο Chicago ανακοίνωσαν χθες ότι μέσω συλλογικής δράσης ανάγκασαν την εταιρεία να συμφωνήσει ώστε να πληρώνονται για όσο μένουν εκτός εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι στις αποθήκες στις ΗΠΑ, κάτι που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στις τρέχουσες περιστάσεις. ''Σχεδόν πριν ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2019, μια μικρή ομάδα από εμάς που είχε απηυδήσει από τις μαλακίες της Amazon και συναντηθήκαμε εκτός δουλειάς επειδή αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι'', δήλωσαν διακηρύσσοντας νίκη.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία επί του παρόντος αυξάνει τις προσλήψεις για να αντιμετωπίσει μία απότομη αύξηση στις πωλήσεις. Από την άλλη η κυβέρνηση της Γαλλίας έχειαναστείλει όλες τις μη απαραίτητες αποστολές της Amazon σε μία απόπειρα να μειώσει τους ρυθμούς μετάδοσης. Η εταιρεία έχει επίσης αναγκαστεί να εμποδίσει την έκρηξη των τιμών στην σελίδα της σε συγκεκριμένα προ'ι'όντα όπως το απολυμαντικό χεριών.

Ενώ ο Bezos ζητάει δωρεές, φαίνεται στην πραγματικότητα ότι δεν έχει αναλογιστεί να χρησιμοποιήσει τον δικό του πλούτο για να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη. Το 2018 ''κλαιγόταν'' ότι ''ο μόνος τρόπος που βλέπω για να αξιοποιήσω τόσους πολλούς οικονομικούς πόρους είναι μετατρέποντας τα κέρδη της Amazon σε διαστημικά ταξίδια.'' Οι εργαζόμενοί του μάλλον θα έχουν άλλες ιδέες για πως θα μπορούσε να διαχειριστεί την περιουσία του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου