Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Οι μεγάλες ευθύνες βρίσκονται σε όσους υποστηρίζουν την ιδιωτική υγεία και υποβαθμίζουν την δημόσια

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία και θυσιάζει τις πιο στοιχειώδεις ελευθερίες των πολιτών διστάζει και ούτε εν μέσω πανδημίας τολμά να αγγίξει έστω και προσωρινά όσα πραγματικά όσοι πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά θεωρούν ιερά και όσια: τα ιδιωτικά μέσα παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα σε αυτήν την περίπτωση τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς. Αυτά για την κυβέρνηση αποτελούν ιερές αγελάδες. Δεν τολμά να τις αγγίξει ακόμα και όταν έχει καταργήσει τις πιο θεμελιώδεις αστικές ελευθερίες που κατοχυρώνει το σύνταγμα. Δεν έχει τολμήσει ούτε καν τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν την εξέταση για τον ιό και χρεώνουν από 120 μέχρι 450 ευρώ να επιτάξει. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να παπαγαλίζουν την καραμέλα της ατομικής ευθύνης.

Σαν να μην έφτανε το σκανδαλώδες γεγονός ότι δεν τολμά να ακουμπήσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, δεν βάζει ούτε το χέρι στη τσέπη ώστε να γίνουν νέες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία έστω και την ύστατη ώρα.



Αντίθετα οι φωστήρες της ελεύθερης αγοράς έχουν την φαεινή ιδέα να στελεχώσουν τα νοσοκομεία με άκουσον άκουσον εθελοντές. Εδώ μιλάμε για καταστάσεις άνω ποταμών κυριολεκτικά. Σε ένα κλάδο όπως αυτός της υγείας που για να προσφέρει στοιχειωδώς κάποιος πρέπει να έχει πολυετή εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική οι εθελοντές τι ακριβώς θα κάνουν; Το αισιόδοξο σενάριο είναι να κάνουν μία τρύπα στο νερό γιατί είναι πολύ πιθανόν απλά να κολλήσουν θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο.

Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να προμηθεύσει με επαρκή σε αριθμό μέσα ατομικής προστασίας το ήδη υπάρχον υποστελεχωμένο υγειονομικό προσωπικό που θα βρει και για τους εθελοντές;

Μίλησε κανείς για ατομικές ευθύνες;
Οι μάσκες και τα μέσα ατομικής προστασίας είναι άλλος ένας τομέας που φαίνεται η καταστροφή που έχει επιφέρει η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Όλη η Ευρώπη παρουσιάζει τεράστια έλλειψη σε μάσκες και στρέφεται προς την Κίνα για βοήθεια. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Όλες οι μεγάλες γραμμές παραγωγής μέσων ατομικής προστασίας βρίσκονται στην Κίνα. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών που τις μετέφεραν στην Κίνα για χαμηλότερο κόστος. Να με ποιον τρόπο ακόμα και στα πιο απλά η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση δημιουργεί χάος και ακόμα και η υποτίθεται αναπτυγμένη Ευρώπη έγινε ανοχύρωτη πόλη.

Ένα από τα διδάγματα της Ιταλίας είναι ότι η συνολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας που προκαλεί μεγάλο συνωστισμό στα λίγα δημόσια νοσοκομεία που μένουν ανοικτά πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας και με ελλειπή μέσα ατομικής προστασίας μπορούν να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε εστίες μόλυνσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στην Ισπανία αποσυνδέονται οι άνω των 65 για να σωθούν οι νεώτεροι επειδή δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ. Η ελληνική κυβέρνηση ακόμα να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να δημιουργήσει νέες όπως πολύ συγκεκριμένα προτείνει ο γιατρός Σιώρας στον παραπάνω βίντεο ενώ έπρεπε να το έχει κάνει χθες.

Τι μπορεί να περιμένει κανείς όμως από αυτούς που συναγωνίζονταν την τρόικα στις απολύσεις γιατρών και στο κλείσιμο των νοσοκομείων. Τα δε παπαγαλάκια του ΣΚΑ'Ι' έφταναν στο σημείο να ζητάνε να γκρεμιστούν τα μισά δημόσια νοσοκομεία. Όλοι αυτοί έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στον ελληνικό λαό και να μιλάνε περί ατομικής ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου