Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ο Πέτσας παραδέχεται ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια μείωσαν τα τεστ εξαιτίας του πλαφόν

 

Πριν περίπου δέκα ημέρες μετά από εννιά μήνες πανδημίας και αφού φτάσαμε τους εκατό νεκρούς τη μέρα η κυβέρνηση εδέησε και επέβαλλε πλαφόν στις τιμές των τεστ: 40 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο και 10 για τα rapid. Φυσικά η θεωρία απέχει έτη φωτός από την πράξη ειδικά όταν άλλοι έχουν στα χέρια τους το μαχαίρι και το πεπόνι. Αναφερόμαστε στα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία δεν είδαν με καλό μάτι την συγκεκριμένη απόφαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση στον αριθμό των τεστ που έφτασε στο 24% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Γεγονός που παραδέχθηκε κυνικά και ο Πέτσας ''μπορεί να υπήρχε κάμψη λόγω της ανατίμησης των τεστ'' σαν να πρόκειται για ασήμαντο γεγονός. 

Σε μία περίοδο που έχουμε εκατό νεκρούς την ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχεται ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας εμποδίζει και υπονομεύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πράγμα που συμβαίνει για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν όταν αρνήθηκαν να δώσουν 200 κλίνες για ασθενείς ενώ και πριν έστελναν όλους τους ασθενείς με κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν έχει νόημα να δούμε αν η μείωση στα τεστ οφείλεται σε οργανωμένο μποϋκοτάζ ή αυθόρμητα έριξαν τον αριθμό των τεστ λόγω μειωμένου κέρδους το αποτέλεσμα μετράει και είναι καταστροφικό. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι αυτή η ελάττωση θα στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιωτικό εργαστήριο στο Κιλκίς ''ξέχασε'' να στείλει τα αποτελέσματα των τεστ στον ΕΟΔΥ για 15 ημέρες.

Η κυβέρνηση που απέναντι στους απλούς πολίτες στέλνει για ψύλλου πήδημα τα ΜΑΤ και έχει εργαλειοποιήσει σε ακραίο βαθμό την πανδημία για να επιβάλλει αστυνομοκρατία, εδώ υποχώρησε άτακτα. Αυξήθηκε το πλαφόν στα 60 ευρώ για τα μοριακά τεστ και στα 20 για τα rapid με τον Πέτσα να λέει ότι ''αποφασίστηκε να υπάρξει μία εύλογη αμοιβή''. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ποιος κυβερνά πραγματικά.

Πάμε τώρα στο επιχείρημα κάποιων ότι οι ιδιώτες δεν μπορούσαν να καλύψουν τα κόστη με τις πρώτες τιμές του πλαφόν. Ακόμα και αν δεχθούμε πως αυτό αληθεύει(εδώ διαβάζουμε στο τέλος του άρθρου για μέθοδο όπου το κόστος του τεστ είναι 10 ευρώ) πάλι φαίνεται ο παραλογισμός της ιδιωτικής υγείας ακόμα με όρους ελεύθερης αγοράς ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Θα εξηγήσουμε αμέσως το γιατί. 

Είναι δεδομένο ότι η πανδημία έχει βυθίσει σε μεγάλη ύφεση τον καπιταλισμό. Ύφεση η οποία θα ήταν εξίσου μεγάλη ακόμα και χωρίς τα lockdown(σε αντίθεση με τις ανοησίες διάφορων ακροδεξιών) γιατί ο κόσμος αλλάζει ριζικά συνήθειες και συμπεριφορά με αποτέλεσμα κλάδοι ολόκληροι της οικονομίας να συρρικνώνονται δραματικά. Σε ύφεση βρίσκεται και η Σουηδία  που δεν εφάρμοσε καθολική απαγόρευση. Επίσης είναι δεδομένο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη έστω και με αναιμικούς όρους δεν πρόκειται να επανέλθει αν δεν αντιμετωπιστεί η πανδημία. Άρα η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εκ των ουκ άνευ και με αστικούς οικονομικούς όρους.

Τα τεστ αποτελούν ίσως το πιο αποτελεσματικό όπλο αντιμετώπισης του κορονοϊού πριν τα εμβόλια. Όσες χώρες δεν έχουν καταληφθεί από νεοφιλελεύθερη παράνοια και βρίσκονται σε ένα στάδιο πιο πρώιμης καπιταλιστικής ανάπτυξης που στηρίζεται στην επέκταση της παραγωγικής τους βάσης όπως η Κίνα το κατανόησαν και έθεσαν τα τεστ υπό κεντρικό κρατικό έλεγχο και ''σάρωναν'' ολόκληρες πόλεις κυνηγώντας τα κρούσματα προληπτικά και όχι περιμένοντας τα κρούσματα να έρθουν σε αυτούς όπως γίνεται εδώ. Δεν έμειναν όμως μόνο σε αυτό αλλά προσπάθησαν και αύξησαν στο μέγιστο τον αριθμό των τεστ που μπορούσαν να πραγματοποιούν ημερησίως και έφτασαν να κάνουν εκατομμύρια τεστ μέσα σε λίγες μέρες

Τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν απόλυτα. Δεν έχουν δεύτερο κύμα, τα ημερήσια κρούσματα είναι σε μονοψήφιο νούμερο και η Κίνα θα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία φέτος που θα καταγράψει ανάπτυξη. Αντίθετα στην πεφωτισμένη νεοφιλελεύθερη Εσπερία που πάντα την ακολουθεί ασθμαίνοντας η Ελλάδα, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας αφέθηκε ανεξέλεγκτος να πουλάει τα τεστ λες και είναι αρώματα ή κονσέρβες. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 750.000 τεστ που διενεργούνται το μήνα τα μισά γίνονται από τους ιδιώτες οι οποίοι για πολλούς μήνες πολύ κρίσιμους για την εξέλιξη της πανδημίας τα πουλούσαν με πολύ καλά ποσοστά κέρδους. Μέχρι και ο νεοφιλελεύθερος Τέλλογλου είχε καταγγείλει την όλη κατάσταση όταν του ζητήσαν 290 ευρώ για τεστ πέρσι τον Μάρτιο.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τριψήφιος αριθμός νεκρών καθημερινά, δεύτερο κύμα και lockdown και πιθανόν και τρίτο και η οικονομία σε ελεύθερη πτώση και μην μας πει κάποιος ότι η Κίνα δεν σέβεται τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες όταν στην Ελλάδα απαγορεύονται οι συναθροίσεις τεσσάρων ατόμων και συλλαμβάνονται ακόμα και αυτοί που κάνουν συμβολικές διαμαρτυρίες. Για να μην πιάσουμε την απαγόρευση βιντεοσκόπησης της αστυνομίας που θέλει να περάσει ο Μακρόν. Είναι τόσο χαώδης η διαφορά του κεντρικού σχεδιασμού και ελέγχου των τεστ από την αόρατη χειρ της αγοράς που η μικρή Ελλάδα ξεπέρασε πλέον την Κίνα σε κρούσματα. Φυσικά κυβέρνηση και νεοφιλελεύθεροι για το μόνο που ανησυχούν είναι τα ποσοστά κέρδους των ιδιωτών.

Είναι προφανές ότι ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της υγείας και αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ασυμβίβαστα. Φαίνεται με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και ο κεντρικός έλεγχος ειδικά σε περίοδο αντιμετώπισης πανδημίας επιβάλλονται από την κοινή λογική. Από την πρώτη στιγμή όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια έπρεπε να είχαν επιταχθεί και τεθεί υπό την διεύθυνση του ΕΟΔΥ για να υπάρχει σχέδιο και στρατηγική του που και πως γίνονται τα τεστ. Η κυβέρνηση όμως έχει άλλες προτεραιότητες αντί να προσλάβει προσωπικό για τεστ και ιχνηλάτηση θα προσλάβει 1000 αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια με πρόθεση στο μέλλον να γίνουν δύο χιλιάδες. Κατά τα άλλα υπεύθυνη για τα κρούσματα είναι η ατομική ευθύνη ή ο χαρακτήρας των ανθρώπων όπως μας είπε ο Άδωνις. 

Υ.Γ Όσον αφορά την Κίνα για να μην παρεξηγούμαστε δεν την θεωρούμε προοδευτική δύναμη το αντίθετο μάλιστα. Η ηγεσία της υποστηρίζει την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση στη σημερινή της μορφή πιο φανατικά από όλους γιατί κερδίζει τα περισσότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου