Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Πως διαρρέουν ''ειδήσεις'' οι μυστικές υπηρεσίες.

 

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε μία ''είδηση'' σύμφωνα με την οποία η Β. Κορέα προσπάθησε να κλέψει από την Pfizer την τεχνολογία του εμβολίου για τον κορονοϊό μέσω ηλεκτρονικής επίθεσης από χάκερ. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναπαράγεται από αρκετά μέσα: Πρώτο Θέμαhuffingtonpost.grΚαθημερινήgazzetta.grcapital.gr κτλ. Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατηγορία για αυτό αναζητήσαμε ποιες οι αποδείξεις που υπάρχουν ή έστω οι ενδείξεις, κάποια μαρτυρία οτιδήποτε χειροπιαστό τέλος πάντων. Ψάχνοντας την πηγή της ''είδησης'' πρώτα φτάσαμε στο BBC και μετά σε ένα τοπικό πρακτορείο ειδήσεων της Ν. Κορέας το Yonhap που είναι η αρχική πηγή. Εκεί διαβάζουμε ότι η πηγή της πληροφορίας είναι η υπηρεσία πληροφοριών της Ν. Κορέας και πιο συγκεκριμένα ότι έδωσαν την πληροφορία στον τύπο μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση χωρίς κάποια περαιτέρω διευκρίνιση. Δηλαδή η όλη αξιοπιστία της ''είδησης'' βασίζεται στην ''διαρροή'' των μυστικών υπηρεσιών της Ν. Κορέας. Καταρχάς αυτό δεν αποτελεί ούτε καν στοιχειώδης δημοσιογραφία. Αν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ν. Κορέας ήθελαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους αυτό θα έπρεπε να γίνει με επίσημη δήλωση που θα έκανε ο επικεφαλής ή κάποιος υψηλόβαθμος και φυσικά το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουν οι δημοσιογράφοι ήταν να ζητήσουν αποδείξεις ή έστω αποχρώσες ενδείξεις.

Παρουσιάζεται σαν είδηση ο ισχυρισμός των μυστικών υπηρεσιών χωρίς να παρέχεται καμία απόδειξη. Δεν υπάρχει ούτε καν μία μαρτυρία. Όταν ισχυρίζεσαι ότι κάποιος είναι ελέφαντας, είναι πρώτα δική σου υποχρέωση έστω να υποδείξεις που βρίσκεται η προβοσκίδα.

Ο καθένας μπορεί να έχει την οποιαδήποτε άποψη για την Β. Κορέα όμως φυσικά για να σχηματίσει κάποιος γνώμη πρέπει να ξεχωρίσει τα πραγματικά γεγονότα από την παραφιλολογία και τις σκοπιμότητες των μυστικών υπηρεσιών. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν διαδοθεί ψεύτικες ειδήσεις για την Β. Κορέα με παρόμοιο τρόπο. 

Οι πραγματικές ειδήσεις βγαίνουν μέσα από το ρεπορτάζ και τις πρωτογενείς πηγές και όχι από τις υποβολές των υπηρεσιών ασφαλείας. Υποτίθεται ότι μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί ως η πηγή των ειδήσεων αλλά φυσικά και ο ιμπεριαλισμός ένα τέτοιο καθεστώς είναι. Εδώ οι ''δημοσιογράφοι'' μετατράπηκαν σε διακοσμητικοί παπαγάλοι. 

Σκεφτείτε μία περίπτωση όπου τα ίδια site θα παρουσίαζαν ως είδηση χωρίς περαιτέρω έρευνα την εκδοχή των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας για τα γεγονότα στην περιοχή. Αυτά όμως συμβαίνουν μόνο για τους εκλεκτούς του ιμπεριαλισμού όπως η Ν. Κορέα.

Στην σημερινή Καθημερινή υπάρχει άρθρο για την διασπορά θεωριών συνομωσίας στα κοινωνικά δίκτυα από ανώνυμους χρήστες. Πιο συγκεκριμένα για αναρτήσεις που εμπλέκουν ΜΚΟ με το σκάνδαλο Λιγνάδη. Διαβάζουμε συγκεκριμένα: ''Σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχικά στο Twitter και έπειτα στο Facebook, έσπευσαν να βγάλουν τη δική τους «ετυμηγορία» και να υποδείξουν «ενόχους», χωρίς περαιτέρω στοιχεία ή τεκμηρίωση, με βασικό κριτήριο συγγενικές σχέσεις και το κομματικό τους πρόσημο''. Πολύ σωστά εδώ η ''Κ'' απαιτεί στοιχεία και αποδείξεις προς επιβεβαίωση των κατηγοριών. Γιατί δεν το κάνει και για τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών της Ν. Κορέας; Αυτές θεωρούνται a priori αξιόπιστες; Απροκάλυπτα δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Κάποιος θα μπορούσε να αντιτάξει ότι ένας κρατικός φορέας πρέπει να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψιν από μεμονωμένους χρήστες με ανώνυμα ή ψεύτικα προφίλ. Αυτό είναι σωστό όμως γιατί τα συστημικά ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένης και της ''Κ'' αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τους ισχυρισμούς της Β. Κορέας για μηδενικά κρούσματα. Ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ρωσία όταν ανακοίνωσε πρώτη την δημιουργία εμβολίου για τον κορονοϊό. Πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν ευθέως την αξιοπιστία του και διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Άρα τα δύο μέτρα και δύο σταθμά υπάρχουν και για τους κρατικούς οργανισμούς. 

Στην πραγματικότητα η ''Κ'' και τα υπόλοιπα συστημικά μέσα που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τα fake news και τις θεωρίες συνομωσίας θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ως αφορμή για να πιέσουν ώστε να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και να επιβληθεί λογοκρισία. Πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ειδικά στις ΗΠΑ. Φυσικά δεν ανησυχούν για την παραπληροφόρηση και την ''τοξική χιονοστιβάδα'' αλλά θέλουν να έχουν το μονοπώλιο και την αποκλειστικότητα στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου