Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Η υποκρισία Βερναρδάκη ΣΥΡΙΖΑ για το Big Brother

Σε ανάρτησή του στο facebook ο βουλευτής και πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βερναρδάκης χαρακτήρισε ''εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας'' το reality Big Brother. Πιο συγκεκριμένα το κείμενο που έχει σηκώσει ο Βερναρδάκης είναι μία απόφαση του 2001 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το πρόβλημα μας δεν είναι ότι δεν συμφωνούμε με την συγκεκριμένη απόφαση. Το ζήτημα εδώ είναι ότι ο Βερναρδάκης που εμφανίζει τον εαυτό του ως κριτή αποτελεί μέρος του προβλήματος. Γιατί αναλόγου περιεχομένου reality έπαιζαν στα ιδιωτικά κανάλια και επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Βερναρδάκη όπως το Survivor, το GNTM, το Nomads κτλ. Αυτά τα reality παρά τις διαφορές τους από το Big Brother περιελάμβαναν επίσης πολύωρη παρακολούθηση των παικτών σε ιδιωτικές στιγμές και υποβολή σε δοκιμασίες δύσκολες και σε πολλές περιπτώσεις εξευτελιστικές(κυρίως το GNTM με τα υποψήφια μοντέλα). Άρα όταν είχαμε ''εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας'' τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Βερναρδάκης σφύριζαν αδιάφορα και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να μπει χαλινάρι στην ασυδοσία των ιδιωτικών καναλιών. Ήταν απασχολημένοι να ψηφίζουν μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις.
Στην ζωή δεν δικαιούνται όλοι να κάνουν κριτική σε όλα. Όταν για παράδειγμα είσαι κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια και δεν κάνεις τίποτα απολύτως για το φαινόμενο των reality δεν μπορεί μετά να μιλάς για ''εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας'' χωρίς τουλάχιστον να αναλαμβάνεις ένα μερίδιο ευθύνης. Ο Βερναρδάκης δεν μπορεί να μιλά ως ένας δημοσιολόγος που ηθικολογεί επί παντός επιστητού. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός κυβέρνησης οφείλει για ένα φαινόμενο που το χαρακτηρίζει εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας να προτείνει λύσεις.

Ας κάνουμε όμως τους δικηγόρους του διαβόλου και να δώσουμε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ υποθέτοντας ότι σε μία τετραετία δεν ''πρόλαβαν'' να καταπιαστούν με το ζήτημα. Φυσικά ένα τέτοιο επιχείρημα δεν στέκει πολιτικά αλλά ας δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία μήπως υπάρχει κάποια πρόταση για την αντιμετώπιση των reality. Φυσικά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο υπάρχει μόνο ηθικολογία για να ξεγελαστούν οι αφελείς. Εμείς προκαλούμε τον Βερναρδάκη να μας φέρει μία εναλλακτική λύση για τον περιορισμό της ασυδοσίας της ιδιωτικής τηλεόρασης πράγμα που άλλωστε οφείλει όταν αναφέρεται και σωστά με τόσους οξείς χαρακτηρισμούς στα reality.

Όσο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμνημονιακή πολιτική άλλο τόσο θα καταπολεμήσει τα Big Brother. Ο Βερναρδάκης απλά προσπαθεί να πουλήσει ανέξοδη αριστεροσύνη και προοδευτικότητα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πλέον συνηθισμένη τακτική και του ΣΥΡΙΖΑ. Ηθικολογία γενικά και αόριστα πάνω σε σωρεία ζητημάτων αλλά καμία ουσιαστική προσπάθεια για πραγματική αλλαγή.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιας ρητορικής είναι η αστυνομική βία. Πόσα και πόσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημαγωγούσαν πάνω στην αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και να μην αλλάξει απολύτως τίποτα στην αστυνομία και στις μεθόδους της. Αντίθετα ακόμα και η απαγόρευση διαδηλώσεων συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

Όσοι τώρα επιμένουν να παίρνουν στα σοβαρά τις δηλώσεις Βερναρδάκη μπορούν να παρακολουθήσουν τα reality ''εξευτελισμού της ανθρώπινης αξίας'' που έπαιζαν στην τηλεόραση επί ΣΥΡΙΖΑ για να συνέλθουν και να αντιληφθούν την υποκρισία τέτοιων δηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου