Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Κανένας τουρίστας από το εξωτερικό χωρίς τεστ

Είναι γεγονός ότι η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες για αυτό γιατί ούτε η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Επίσης δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και εικασίες για θέματα που ούτε κατά διάνοια διαθέτουμε τις γνώσεις. Πράγμα που με τον κορονοϊό πήρε επιδημικές διαστάσεις με τον καθένα να λανσάρει την αυθαίρετη θεωρία του σαν έχει το παπικό αλάθητο. Γι' αυτό που έχουμε άποψη και μάλιστα ξεκάθαρη είναι η κωλοτούμπα που κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της δημόσιας υγείας όσον αφορά τον τουρισμό. Ενώ η κυβέρνηση μέχρι χθες είχε μία αυστηρή στάση στο ζήτημα της πανδημίας και παρότι όσον αφορά την δημόσια υγεία δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη και περιορίστηκε σε χειροκροτήματα και χτυπήματα στην πλάτη τουλάχιστον στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν έκανε εκπτώσεις. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις όπως στις πλατείες είχαμε και ακραία καταστολή.

Τώρα με μια εντυπωσιακή στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών αποφασίζει να δεχθεί τουρίστες από την 1η Ιουλίου χωρίς καραντίνα και τεστ. Εδώ πέφτουν οι μάσκες της κυβέρνησης που υποτίθεται βάζει σε προτεραιότητα την υγεία των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενώ μάλιστα η πανδημία στην Ελλάδα έχει σχεδόν αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση αποφασίζει να ρισκάρει για οικονομικούς λόγους.

Η Ελλάδα με την συμμετοχή της στην ΕΕ αλλά και στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση έχει αναγάγει την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού σε μονόδρομο. Η αποδοχή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, του ΔΝΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ελεύθερο εμπόριο έχουν καταστρέψει εντελώς τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής οικονομίας η οποία εξαρτάται εντελώς δυσανάλογα από τον τουρισμό.

Όπως έχει διαμορφωθεί η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί εντελώς μία τουριστική σεζόν. Οι επενδύσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και αυτά επιβάλλουν την αλλαγή στην στάση της κυβέρνησης. Από το φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά περνάει στο μπάτε σκύλοι αλέστε.

Εδώ η κυβέρνηση και η αστική τάξη της χώρας παίρνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που μπορεί να καταλήξει σε Βατερλώ για την χώρα. Οι χώρες της Ευρώπης που παραδοσιακά στέλνουν την μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών (Γερμανία, Γαλλία, Μ.Βρετανία, Ολλανδία κτλ.) έχουν εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε καθοδική πορεία όμως απέχει πολύ από το να τεθεί εντελώς υπό έλεγχο.

Είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιοι ασυμπτωματικοί να μεταφέρουν τον ιό στην χώρα και να υπάρξει νέα διασπορά. Οι συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι πολλαπλά καταστρεπτικές. Πέραν φυσικά από το κυριότερο να χαθούν ανθρώπινες ζωές είναι ορατό το ενδεχόμενο εάν υπάρξουν πολλά κρούσματα να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα ακόμα και η καραντίνα. Αυτό θα σημαίνει ότι η όλη προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού θα τιναχτεί στον αέρα και θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Αποτελεί επίσης τουλάχιστον ευσεβή πόθο η προσδοκία ότι στις τουριστικές περιοχές θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης. Όσοι θα έρθουν από το εξωτερικό μετά από πολύμηνη καραντίνα θα θέλουν να χαλαρώσουν και φυσικά οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν μπορούν να επιβάλλουν πειθαρχία στους πελάτες τους.

Γι' αυτό είναι αναγκαίο να γίνεται τεστ σε όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες με το που φτάνουν στο αεροδρόμιο. Όσον αφορά το κόστος να επιβληθεί σε κάθε επισκέπτη από το εξωτερικό ένα ποσό ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες μίας τέτοιας επιχείρησης.

Όποιος θέλει να κάνει διακοπές στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας είναι απολύτως λογικό να πληρώσει κάτι παραπάνω. Άλλωστε αυτοί που θα ταξιδέψουν φέτος θα είναι κυρίως από τα πιο υψηλά εισοδήματα. Καλύτερα να έρθουν λιγότεροι τουρίστες και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια παρά περισσότεροι με πολύ σοβαρές πιθανότητες να τιναχτούν όλα στον αέρα.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει όλα τα παραπάνω αλλά ότι είναι δέσμια συμφερόντων. Δέχεται μεγάλες πιέσεις από τα επιχειρηματικά συμφέροντα του τουρισμού στις οποίες ενέδωσε επίσης και πιο σημαντικό είναι δέσμια του συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης της χώρας με τον οποίο εντάσσεται η Ελλάδα στην ΕΕ και στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Επιμένει δηλαδή μόνο στον τουρισμό αν και είναι προφανές ότι για φέτος τουλάχιστον οι απώλειες θα είναι μεγάλες ρισκάροντας τα πάντα για τις περιορίσει. Ενώ οι πιο μετριοπαθείς υπολογισμοί μιλούν για ύφεση της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον 10% η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε καν σκέφτεται να αλλάξει ρότα προς μία παραγωγική ανασυγκρότηση η οποία μόνο μέσω δημόσιων επενδύσεων μπορεί να γίνει. Τους περίφημους επενδυτές όχι απλά ακόμα τους περιμένουμε τους πληρώνουμε κιόλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία η κυβέρνηση βρήκε χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού και τα δίνει απευθείας στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αποζημιώσεις για τους εργολάβους, ενίσχυση για την Aegean, θαλασσοδάνεια με την εγγύηση του δημοσίου για τις επιχειρήσεις και επιδότηση του κόστους εργασίας . Τέτοια μέτρα δεν θα σταματήσουν την ελεύθερη πτώση της οικονομίας και την εκτίναξη της ανεργίας απλά θα φορτώσουν στο δημόσιο τις ζημιές των επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό είναι πολιτικό. Για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας χρειάζεται σύγκρουση με τους πιστωτές και την ΕΕ δηλαδή μονομερής διαγραφή του χρέους και έξοδο από ευρώ και ΕΕ. Χωρίς αυτό ακόμα και πολιτικές που εφάρμοζε η ΝΔ κάποτε έστω και με πολύ στρεβλό τρόπο θα φαντάζουν μακρινή ουτοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου