Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Καταρρέουν οι κατηγορίες για χρήση χημικών από τον Άσαντ στην Ντούμα

 

Σημείωση δική μας: Οι εξελίξεις για άλλα μία φορά  δικαιώνουν τη στάση μας πάνω στο ζήτημα. Άλλους δεν δικαιώνουν οι οποίοι μιλούσαν για επαναστάσεις και ζητούσαν να διωχθεί η πρέσβης της Συρίας από την Ελλάδα ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με την κυβέρνηση των μνημονίων και τον Αβραμόπουλο που την απέλασαν

ΠΗΓΗ : THEGRAYZONE

5 πρώην αξιωματούχοι του OPCW ενώνουν τις φωνές τους με άλλες γνωστές φωνές για να αποκαλύψουν την συγκάλυψη για την Συρία

AARON MATE

Πασίγνωστες προσωπικότητες και πέντε πρώην αξιωματούχοι του OPCW καλώντας το χημικό παρατηρητήριο να φέρουν στο φως την συγκάλυψη της δικής του έρευνας για χημικά όπλα στην Ντούμα και να ακουστούν οι φωνές των επιστημόνων που διαφώνησαν και που τα ευρήματά τους λογοκρίθηκαν.

Πέντε πρώην αξιωματούχοι από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έχουν ενωθεί με τις υπογραφές μίας ομάδας πολύ γνωστών προσωπικοτήτων για να προτρέψουν τον OPCW να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση γύρω από την έρευνα του μιας υποτιθέμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας τον Απρίλη το 2018.

Διαρροές από τον OPCW δείχνουν ότι αποφασιστικής σημασίας επιστημονικά ευρήματα λογοκρίθηκαν που αμφισβητούν τους ισχυρισμούς περί ενοχής της συριακής κυβέρνησης και ότι οι αρχικοί ερευνητές απομακρύνθηκαν από την διερεύνηση. Από την στιγμή που η συγκάλυψη ήρθε στην δημοσιότητα, ο OPCW έχει αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη και επιτέθηκε δημόσια στους δύο καταγγέλλοντες που αμφισβήτησαν εκ των έσω.

Η δήλωση ανησυχίας υπογράφεται από πέντε πρώην αξιωματούχους του OPCW συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της οργάνωσης Jose Bustani και άλλους όπως οι Noam Chomsky, Daniel Ellsberg, Col. Lawrence Wilkerson, Tulsi Gabbard, John Pilger, Lord West of Spithead, όπως επίσης και δύο πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ο Denis Halliday και ο Hans von Sponeck. 

''Το συγκεκριμένο ζήτημα απειλεί να πλήξει σοβαρά την φήμη και την αξιοπιστία του OPCW και να υπομονεύσει τον κρίσιμο ρόλο του στην προσπάθεια για επίτευξη διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας'' σύμφωνα με την δήλωση. ''Απλά δεν είναι ανεκτό για έναν επιστημονικό οργανισμό όπως ο OPCW να αρνείται να ανταποκριθεί δημόσια στην κριτική και τις ανησυχίες των δικών του επιστημόνων την ίδια ώρα που συνδέεται με προσπάθειες να απαξιώσουν και να ρίξουν λάσπη στους συγκεκριμένους επιστήμονες''.

Ο παρουσιαστής του Pushback Aaron Mate σε αυτό το βίντεο αναλύει τις λεπτομέρειες του γράμματος και παραθέτει στιγμιότυπα από την πρόσφατη δική του εμφάνιση και της Tulsi Gabbard στην εκπομπή ''Απόψε με τον Tucker Carlson'' συζητώντας την αντιπαράθεση γύρω από τον OPCW.

Δήλωση ανησυχίας : Η έρευνα του OPCW για την υποτιθέμενη επίθεση με χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
11 Μαρτίου 2021

Θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά μας ανησυχία για την μεγάλη αντιπαράθεση και των πολιτικών συνεπειών της γύρω από τον OPCW και της έρευνάς του για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απριλίου 2018.

Από την δημοσιοποίηση του OPCW της τελικής αναφοράς τον Μάρτιο του 2019, μία σειρά ανησυχητικών εξελίξεων έχουν αναδείξει σοβαρές και βάσιμες υποψίες για τον τρόπο διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας. Αυτές οι εξελίξεις περιλαμβάνουν περιπτώσεις στις οποίες επιθεωρητές του OPCW που ενεπλάκησαν με την έρευνα έχουν εντοπίσει σημαντικές διαδικαστικές και επιστημονικές παρατυπίες στις διαρροές μεγάλου αριθμού επίσημων ενοχοποιητικών εγγράφων που εστάλησαν στις συναντήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι κάποιοι ανώτεροι επιθεωρητές που ενεπλάκησαν στην έρευνα, ένας εκ των οποίων είχε κεντρικό ρόλο, διαφωνούν πλήρως με τον τρόπο που η έρευνα έφτασε στα συμπεράσματά της και η διοίκηση του OPCW τώρα βρίσκεται κατηγορούμενη ότι αποδέχθηκε αναπόδεικτα ή πιθανώς παραποιημένα ευρήματα με αποτέλεσμα τις πιο σοβαρές γεωπολιτικές και σε επίπεδο ασφάλειας επιπτώσεις. Προτροπές από κάποια μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του OPCW να επιτραπεί σε όλους τους επιθεωρητές να ακουστούν δεν εισακούστηκαν.

Τις ίδιες ανησυχίες με τους επιθεωρητές μοιράζεται ο πρώτος γενικός διευθυντής του OPCW Jose Bustani και ένας σημαντικός αριθμός από εξέχοντες προσωπικότητες έχουν απευθύνει κάλεσμα για διαφάνεια και ανάληψη ευθυνών από τον OPCW. Ο ίδιος ο Bustani είχε πρόσφατα παρεμποδιστεί από βασικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο να συμμετάσχει σε μία ακρόαση πάνω στην υπόθεση της Συρίας. Όπως σημείωσε ο πρεσβευτής Bustani σε μία προσωπική έκκληση προς τον γενικό διευθυντή, αν ο οργανισμός είναι βέβαιο για την σωστή διαχείριση της έρευνας στην Ντούμα τότε δεν θα έχει καμία δυσκολία στον να απαντήσει στις ανησυχίες των επιθεωρητών.

Έως σήμερα δυστυχώς τα ανώτερα στελέχη του OPCW έχουν αποτύχει να απαντήσουν στους ισχυρισμούς εναντίον του, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, κατανοούμε ότι ποτέ δεν επέτρεψαν πλήρως να ακουστούν οι απόψεις ή οι ανησυχίες των μελών της ομάδας επιθεώρησης ή ακόμα έστω και να συναντηθούν με τους περισσότερους από αυτούς. Αντίθετα απέφυγαν το ζήτημα ξεκινώντας έρευνα πάνω σε ένα έγγραφο που διέρρευσε σχετικά με την υπόθεση της Ντούμα και καταδικάζοντας δημόσια τους πιο έμπειρους επιθεωρητές του που μίλησαν ανοικτά.

Σε μία πρόσφατη ανησυχητική εξέλιξη ένα προσχέδιο γράμματος που υποτίθεται ψευδώς ότι είχε αποσταλεί από τον γενικό διευθυντή προς έναν από τους διαφωνούντες επιθεωρητές διέρρευσε σε μία ιστοσελίδα έρευνας ανοιχτών πηγών σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να πέσει λάσπη στον πρώην υψηλόβαθμο επιστήμονα του OPCW. Ύστερα η ανοικτής πηγής ιστοσελίδα δημοσίευσε το προσχέδιο γράμματος μαζί με την ταυτότητα του επιθεωρητή υπό αμφισβήτηση. Ακόμα πιο ανησυχητικά σε μία ραδιοφωνική σειρά του BBC4 που μεταδόθηκε πρόσφατα, κάποιος ανώνυμα που σύμφωνα με πληροφορίες συνδέεται με την έρευνα στην Ντούμα, έδωσε μία συνέντευξη με το BBC στην οποία συμμετέχει σε μία απόπειρα να απαξιώσει όχι μόνο τους δύο διαφωνούντες επιθεωρητές αλλά και τον ίδιο τον πρεσβευτή Bustani.

Είναι σημαντικό ότι πρόσφατες διαρροές τον Δεκέμβριο του 2020 απέδειξαν ότι ένας αριθμός ανώτερων αξιωματούχων του OPCW υποστήριζαν τον επιθεωρητή που είχε μιλήσει ανοικτά σε σχέση με την παράβαση καθήκοντος.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απειλεί να αμαυρώσει σοβαρά την φήμη και την αξιοπιστία του OPCW και να υποβαθμίσει τον ρόλο του στην επιδίωξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Απλά δεν είναι ανεκτό για έναν επιστημονικό οργανισμό όπως o OPCW να αρνείται να απαντήσει δημόσια στην κριτική και τις ανησυχίες των ίδιων των επιστημόνων του την ίδια ώρα που συνδέεται με προσπάθειες να απαξιώσει και να λασπολογήσει αυτούς τους επιστήμονες. Επιπλέον η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση σχετικά με την αναφορά της Ντούμα εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία προηγούμενων αποστολών εύρεσης γεγονότων συμπεριλαμβανομένης και της έρευνας για την φερόμενη επίθεση στο Idlib το 2017.

Πιστεύουμε ότι οι σκοποί του OPCW θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από τον γενικό διευθυντή παρέχοντας ένα ουδέτερο και με διαφάνεια συμβούλιο όπου θα εκφραστούν οι ανησυχίες όλων των επιθεωρητών εξασφαλίζοντας έτσι την ολοκλήρωση μίας πλήρως αμερόληπτης και επιστημονικής έρευνας. 

Τέλος καλούμε τον γενικό διευθυντή του OPCW να βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εντός του οργανισμού του σχετικά με την έρευνα και να εγγυηθεί ότι τα κράτη μέλη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί πλήρως. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία και η ακεραιότητα του OPCW μπορούν να αποκατασταθούν.

Υπογραφές σε στήριξη της δήλωσης ανησυχίας

José Bustani, Ambassador of Brazil, first Director General of the OPCW and former Ambassador to the United Kingdom and France.

Professor Noam Chomsky, Laureate Professor U. of Arizona and Institute Professor (em), MIT.

Andrew Cockburn, Washington editor, Harper’s Magazine.

Daniel Ellsberg, PERI Distinguished Research Fellow, UMass Amherst. Former Defense and State Department official. Former official of Defense Department (GS-18) and State Department (FSR-1).

Professor Richard Falk, Professor of International Law Emeritus, Princeton University.

Tulsi Gabbard, former Presidential candidate and Member of the US House of Representatives (2013-2021).

Professor Dr. Ulrich Gottstein, on behalf of International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW-Germany).

Katharine Gun, former GCHQ (UKGOV), whistleblower.

Denis J. Halliday, UN Assistant Secretary-General (1994-98).

Professor Pervez Houdbhoy, Quaid-e-Azam University and ex Pugwash.

Kristinn Hrafnnson, Editor in Chief, Wikileaks.

Dr. Sabine Krüger, Analytical Chemist, Former OPCW Inspector 1997-2009.

Ray McGovern, ex-CIA Presidential Briefer; co-founder, Veteran Intelligence Professionals for Sanity.

Elizabeth Murray, former Deputy National Intelligence Officer for the Near East, National Intelligence Council (rtd); member, Veteran Intelligence Professionals for Sanity and Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence.

Professor Götz Neuneck, Pugwash Council and German Pugwash Chair.

Dirk van Niekerk, former OPCW Inspection Team Leader, Head of OPCW Special Mission to Iraq

John Pilger, Emmy and Bafta winning journalist and film maker.

Professor Theodore A. Postol, Professor Emeritus of Science, Technology, and National Security Policy, Massachusetts Institute of Technology.

Dr. Antonius Roof, former OPCW Inspection Team Leader and Head Industry Inspections.

Professor John Avery Scales, Professor, Pugwash Council and Danish Pugwash Chair.

Hans von Sponeck, former UN Assistant Secretary General and UN Humanitarian Co-ordinator (Iraq).

Alan Steadman, Chemical Weapons Munitions Specialist, Former OPCW Inspection Team Leader and UNSCOM Inspector.

Jonathan Steele, journalist and author.

Roger Waters, Musician and Activist.

Lord West of Spithead, First Sea Lord and Chief of Naval Staff 2002-06.

Oliver Stone, Film Director, Producer and Writer.

Colonel (ret.) Lawrence B. Wilkerson, U.S. Army, Visiting Professor at William and Mary College and former chief of staff to United States Secretary of State Colin Powell

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου